Sunday, February 28, 2010

PENJAWAT AWAM...

Isu utama yang dibincangkan berkaitan penjawat awam :
1) Bilangan wanita yang memegang jawatan sebagai pembuat keputusan semakin ramai (dan sangat2 menyaingi lelaki.. kononnya...)
2) Sekarang langkah berjimat cermat, maka kalo ada kursus, makanan yang disediakan tak semeriah dulu...
First of all, aku pernah bekerja dengan boss lelaki dan boss perempuan.. Aku start keje dari bawah hingga la aku dapat jawatan sekarang... Dari segi masalah, keje dgn boss lelaki pun bermasalah, keje dgn boss perempuan pun masalah... Keje dgn anak buah lelaki pun masalah, keje dgn anak buah perempuan pun masalah.. Pendek kata, keje dgn apa jantina pun, masalah tetap ada...
Setiap orang buat keputusan berdasarkan pertimbangan dan logik fikiran masing2. Maka, sama ada lelaki atau wanita, hal jantina tidak memberi apa-apa effect pada keputusan yang dibuat. Kebanyakan lelaki memang tak suke boss wanita, kononnya cerewet. Kalo ko buat keje betul, tak curi tulang, mulut kau baik, takde mana2 boss pun akan marah kau sesuka hati.. Betul tak?
Kalo boss ko lelaki pun, kalo ko keje main2, malas, lembab, tak kompeten, boss mane yang tak marah? So, pokok pangkalnya, tak ada apa-apa masalah... Tak tahu la sape yang rasa terancam sebenarnya... Kalo kita kompeten, letak kat ceruk mana pun, insyaallah takde masalah..
Jangan salahkan sistem merit dan sebagainya... Tak dapat markah tinggi tak semestinya tak baik dan dapat markah tinggi tak semestinya yang terbaik... Dalam kerajaan, kita bukan suke2 bole buat keputusan. Baik boss lelaki atau perempuan, keputuan yang dibuat haruslah demi kepentingan jabatan. Betul tak?
Isu bajet kena potong... Biasa la.. Bukan effect jabatan tertentu jek. Aku yang keje bahagian teknikal pun terasa bahangnya juga. Makanan dan minuman bercatu. Kursus pun internal sebab nak save cost... Dah biasa bermewah sebelum ni time makan, sekali-sekala kawal la sikit.. Kalo menu yang disediakan tak sesuai dgn menu diet anda (atau anda ada masalah kesihatan), cari la alternatif seperti bawak bekal dnan lain-lain. Takkan semua nak harap kerajaan kot..???
Bukan kisah kita ni pegawai kelas A atau tak... Bagi aku, semua penjawat awam, sama je. Semua rasa bahangnya. Bile kita boss (atau pegawai kumpulan A), tak semestinya kita tak bole makan nasi lemak sebungkus sebagai sarapan ataupun makan tengahari dengan nasi putih dan lauk 1 jenis..?
Seriously, aku pegawai kumpulan A dan aku tak kisah pun soal tu... Kita ni dinamakan pegawai kumpulan pengurusan dan profesional, maka letak di mana pun, kita pasti profesional. Bukan hanya jabatan anda, malah semua sektor awam memainkan peranan dalam kerajaan dan negara...
Kita semua berjasa kepada negara. Kita juga perlu di layan sewajarnya. Dan dalam waktu yang sama, apa salahnya berkorban sedikit demi membangunkan negara.. ??? :-)

No comments:

Post a Comment