Friday, December 24, 2010

SEDIKIT KATA-KATA UNTUK MENGINGATKAN DIRI SENDIRI YG SERING TERLUPA...

Saya menghabiskan masa menonton vcd drama korea yang baru dibeli minggu lepas... Disebabkan sibuk dgn urusan2 lain, maka baru hari ni berkesempatan menonton sehingga ke vcd yang terakhir... Sangat enjoy walaupun bahagian2 akhirnya agak sedih...


Tapi, takpe la... Hidup kita pun bukan selalunya gembira. Malah selalu bersulam dgn duka dan airmata juga. Sebab semua orang akan ditimpa dgn masalah dan masalah juga tak akan pernah lari dari hidup kita...


Kadang kala, walaupun selautan airmata telah kita tangiskan, kehidupan masih kita teruskan seperti biasa berbekalkan impian dan harapanyang tertanam dalam hati kita. Namun, seperti yang kita sedia maklum, tak semua impian dan harapan kita akan tertunai dan tercapai. Banyak juga yang akan berciciran di sepanjang jalan kehidupan ini.


Cerita tadi mengingtatkan sy bahawa, tak semua yang kita rancang dan inginkan akan kita perolehi. Dan kita kena sentiasa kuat menghadapi pelbagai jenis halangan yang selalu muncul di saat2 akhir. Dan pada masa itu, kita akan rasa diri ini terlalu lemah, tak berdaya malah seakan merelakan setiap yang akan berlaku.


Saya juga tertarik dgn kisah pengorbanan yang ditampilkan secara jelas dalam cerita tadi. Tak semua kisah cinta akan berakhir dgn perkara yang menggembirakan. Malah cinta menuntut sejuta pengorbanan yang ada kalanya tak terlintas di fikiran. Itulah cinta...


Bila mencintai dia, maka kita kena sentiasa bersedia untuk KEHILANGANNYA. Bila mencinta dia, maka kita harus MEMBEBASKAN dia dari kongkongan dan cengkaman kita kerana yang terbaik di mata kita tak semestinya yang terbaik untuknya.


Redha dengan apa yang berlaku... Pasrah menerima apa jua ketentuanNya.. Kerana hanya Dia Maha Mengetahui segala-galanya di langit dan di bumi... Mengalah tak semestinya menderita hingga ke akhirnya, menang pula tak semestinya bahagia sepanjang masa...Hari ini kita bertemu, esok lusa mungkin kita berpisah... Hari ini kita mengikat tali cinta yang bahagia, tak semestinya kekal selamanya...


Setiap hak dan ketentuan, hanya Dia yang menentukan... Kita hanya hambaNya yang begitu kerdil... Maka, haruslah sy mengingatkan diri sy sendiri, tak semua yang sy inginkan akan sy miliki. Oleh itu, sy harus sentiasa berlapang dada menerima ketentuanNya....

FROM LANGKAWI WITH LOVE...

Minggu ni, out station lagi. Destinasi kali ni ke Langkawi... Aku memandu dari Perak bersama rakan opis.. Ambil feri di Kuala Kedah jam 2.30 petang. Nasib baik parking kat area depan jeti. 1 malam dikenakan cas RM15. Aku akan parking kete di situ bermula isnin sampai khamis. Maknanya RM45 untuk 3 malam.. Yg penting kereta aku selamat...
Feri yang kami naik namanya Sea Jet 2. Memang bising. Kalo duduk area tepi tingkap, memang terasa gegendnag telinga tu terganggu sangat2. Ni la feri paling bising yang pernah aku naik. Perjalanan mengambil masa selama setengah jam. Tiket sehala berharga RM23. Sebelum ni aku ke Langkawi menaiki feri dari Kuala Perlis. Kali ni saja nak bertukar arah. Naik dari Kuala Kedah rasa lebih selesa sebab tak ramai orang. Tak havoc macam kat Kuala Perlis. Walaupun jauh, tapi alhamdulillah tak pening atau mabuk. Malah bole terlelap juga dalam feri... heheheheh
Sesampainya di jeti, kami terus cari teksi. Memang malang sebab di Langkawi dah ada sistem baru. Kalo nak naik teksi, kena berurusan di kaunter. Punya la lembab. Diorang cakap teksi tak de. Setelah merungut punya lama, baru la dapat teksi. Perjalanan dari jeti ke Hotel Langkasuka mengambil masa dalam 10 minit dengan tambang RM8.
Ketibaan di Hotel Langkaksuka di sambut dnegan minum petang. Pastu terus naik ke bilik. Memang selesa sebab biliknya agak luas. Malam dah bermula dengan mesyuarat ketua unit yang berakhir pada jam 12 malam. Lega bila mesyuarat dah habis. Heheheheh
Hari esoknya, ada sesi pembentangan. Aku ambik sessi kedua. Simple je slide presentation aku. Ambik masa hanya 10 minit. Nak buat apa cakap banyak2 kan? hahahahah.... Then petang ada sessi discussion. Aku selaku fasilitator rasa kelakar tengok diorang bertekak and berdebat antara ahli kumpulan. Memang best.. Malam diadakan sesi perbincangan. Aku menjalankan tugas yang diarahkan iaitu kena provoke setiap kumpulan. Memang macam2 jawapan yang dapat tapi puas hati sebab masing2 tahu isu dan masalah... :-)
Selepas sesi pembentangan, malam tu aku dan kawan2 gi menonton wayang kat panggung sebelah hotel iaitu kat Cineplex Langkawi. Aku tengok cite Tron. Memang best n aku suka sangat soundtrack cite tu.. Memang sci-fi ceritanya.. Malang sekali, pop corn kat cineplex tu memang tak best. Macam makan kertas.. Agak terganggu sikit selera aku malam tu... Malam tu tayangan bermula jam 11 malam. Lepas abis menonton wayang, kami g minum kejap untuk refresh balik.
Esoknya, ada sesi rumusan dan sessi bergambar. Bila semua dah selesai, aku sewa kereta. Sebuah proton wira auto bole disewa dgn harga RM90/ hari. Kami sewa dari Geopark di kawasan jeti. Lepas tu kami ambik lagi sorang kawan kami yang baru tiba di jeti. Kami terus g shopping. Kupon parking berharga RM4 untuk 1 hari dan bole parking kete di mana-mana sahaja.
Kami membeli-belah di Haji Ismail Group. Aku hanya beli beberapa helai kain batik dan chocolate. Kali ni tak gile shopping macam dulu. Aku beli sudu untuk mak, baju tido batik juga untuk mak dan 2 helai dress untuk diri sendiri. Untuk ayah, aku mintak kawan opis belikan ayah rokok je. Sebab aku memang tak tahu nak pilih.
Petang tu, kami menaiki bot ke Pulau Beras Basah. Pulau ni cantik dan banyak ikan kat kawasan jeti. But still tak secantik dan seindah kawasan2 pulau di Sabah... Kemudian ke pulau yang lain untuk tengok burung helang makan ayam yang di campak ke dalam air. Waktu petang memang burung-burung tu dah kenyang.. Lain kali kena gi waktu pagi sebab masa tu burung tengah lapar and akan lebih kerap menyambar makanan..
Kemudian kami ke Pulau Dayang Bunting. Kena naik tangga tinggi dan kawasan tu banyak monyet. Kami menyewa bot solar yang ada paddle untuk kayuh tu. Kalo guna solar, sewa sebuah bot RM30. Kami bersiar-siar selama setangah jam di sekitar kawasan tasik and memang slow bot tu.. Kawan2 lain ada yang memilih untuk berenang je.
Malam tu, kami ada BBQ kat hotel. Tak berapa best sangat and terkilan sebab ketam bakar dia ketam lama. Tak sedap... Malam tu kami sambung berborak kat kedai untuk arrange pasal next meeting yang dijadualkan ke Kelantan. Masa dah suntuk.. Harap2 sempat nak organize.
Hari esoknya, ke Makam Mahsuri. Sempat beli air telaga Mahsuri yang dibotolkan. RM2 sebotol. Kemudian ke kawasan beras terbakar. Then nak ke Telaga Tujuh tapi tak sempat nak mendaki sebab nak kejar feri yang akan gerak kul 1.30 tengahari. Tempatnya memang sehaluan dengan cable car. Kami bergegas ke jeti untuk pulangkan kereta sewa dan naik feri. Memang banyak gile barang. Sampai je ke Kuala Kedah, terus gi makan kat RnR. Lapa gile!!!!
Kami sempat singgah makan mee udang kat Sg. Dua.. Memang best... Dan perjalanan balik di teruskan lagi... :-)

Wednesday, December 8, 2010

From Tawau with love...


































































Salam Maal Hijrah untuk semua... :-) Kembali menulis di blog yg da lama ku tinggalkan ni. Hehehehehe. Ni tengah buat keje tapi break kejap utk tulis sesuatu yg aku rasakan perlu aku tinggalkan kenangannya di blog ini...

Sabtu lepas, aku ke Tawau untuk bercuti dan urusan keje bersama kawan2. Kami pergi bertiga. Flight dari LCCT kul 730 pagi dan tiba kul 1015 pagi. Terus naik teksi ke bandar Semporna yang mengambil masa lebih kurang sejam lima belas minit. Jalannya memang lurus dan pakcik teksi yg bawak tu memang sentimental... Slow... Huhuhu. Tambangteksi RM95.

Dalam perjalanan, sempat jugak la aku tengok rumah Dato' Shafie Afdal dan beberapa rumah VIP lain yang ditunjukkan oleh kawan aku. Hmmmm.... Setibanya di sana, kami check in di Draggon Inn, chalet terapung yg nampak macam buruk tapi bila dah stay situ, rasa selesa dan rasa sangat unik... Sementara menunggu bilik siap (sebab kami sampai awal), kami diberi tiket untuk menonton ikan2 peliharaan pihak chalet yang memang besar gile. Ada pelbagai spesies yang aku tak tahu namanya dan ada juga ketam yang besar2... Memang best...

Oleh sebab keletihan, maka kami tido dulu sebelum sambung aktiviti merayap pada petang tu. Berjalan di sekitar pekan Semporna, akhirnya aku mengakui bahawa aku sangat2 jatuh cinta dgn kawasan ni. Aku sukakan lautnya, pekan keciknya yang padat serta suasana kampung yang meriah. Inilah kali pertama aku betul2 jatuh cinta dgn suasana kawasan kecil setelah aku mengembara seluruh Malaysia dlm 3 tahun kebelakangan ini... Kawasan ini memang menenangkan jiwa aku...

Walaupun pekannnya kecil, tapi masih ada The Store dan Giant juga Guardian. Bole la daripada takde apa kan? Heheheheh. Pastu kami ke sebuah syarikat yang menguruskan aktiviti diving dan snorkeling di pulau2 berhampiran. Esok kami merancang untuk ke pulau2 yang indah dan kawan2 aku bercadang nak snorkeling. Untuk 3 orang bayarannya adalah RM360.

Lepas tu, kami bergegas ke kedai mencari batang pancing. Aku suruh pakcik kedai tu je gulung tapi pancing masuk dlm mesin. Tak kuasa aku nak gulung. Malas.. Semua peralatan memancing di beli khas di sana. Sempat juga masuk ke dalam pasar sebab nak cari umpan. Udang takde. Last2, orang yang meniaga tu bagi je sotong free kat kitorang sbb kitorang cakap nak beli sotong sebagai umpan. Alhamdulillah. Memang baik orang tu...

Balik dari kedai, terus ke jeti n setting batang pancing. Nasib baik ingat lagi nak ikat mata kail. Malangnya, masa tu air dah surut. Dapat ikan kecik je sekor... Hmmmm... Dan ramai yang memandang sebab mungkin diorang pelik tengok orang perempuan memancing.. Huhuhuhu

Malam tu, g makan kat suatu tempat yang servisnya lembab tahap gaban. Masa tu berkesempatan tengok orang asli di kawasan tu naik bot yang sudah dianggap sebagai rumah. Memang penuh bot diorang. Ada buaian untuk baby sekali tau... Tu la culture hidup diorang yg sebenar...

Esok pagi, kami naik bot ke Pulau Kapalai. Perjalanan ambik masa sejam sebab ade ambik divers kat Pulau Mabul. Sangat teruja dgn keindahan pulau2 kat sana. Kawan2 aku snorkeling selama 45 minit di Pulau Kapalai. Then kami lunch di Pulau Mabul. Kemudian sambung snorkeling lagi. Kawan aku paksa aku snorkeling tapi aku sgt2 nervous. Walaupun pakai life jacket, aku sgt2 nervous. Huhuhuhu... Dan aku hampir lemas serta hampir melemaskan kawan2 yang memegang aku ketika aku menjerit2 dan meronta2 dlm air tu. Tiga orang tak terlayan dengan tenaga aku yang meronta2. Huhuhu. Dan jeritan aku masa tu, 1 pulau bole dengar. Rasanya semua ikan lari.. Tu la.. Kan aku dah cakap tak nak snorkerling sbb aku tak reti berenang tapi diorang degil. Padan muka! Hahahahha

Then kami berjalan2 sekitar Pulau Mabul. Masuk kawasan kampung diorang. Memang kelihatan daif tapi viewnya sangat cantik. Ada 1 resort yang mewah dlm Pulau Mabul tu. Dengar cerita, 1 malam pun RM1000 ke atas.. Huhuhuhu.. Then kami balik menaiki bot dan balik ke bilik dan pengsan kepenatan.. Huhuhuhu

Malamnya, kami makan kat kedai makan yang lain. Sama je lembabnya dan rasa pun like hell... Huhuhuhu. Kerana ketensionan yang teramat sangat, aku picit botol sos dia sampai habis 2 botol sos. Padan muka. Sape suruh service lembab? Malam tu, aku g cuci rambut kat saloon. Apa punye malang, malam tu masa tengah nak blow rambut aku, tetiba saloon blackout,. Ceh!!! Kawan2 aku punya la kutuk2 aku. Kata diorang, rambut aku rambut puaka. Ada ke patut???? Huh!!!! Lepas tu, kami balik ke chalet dan supper. Malam tu makan buah2 je.. Huhuhuhu

Hari e soknya,aku bergambar sekitar chalet dan kami keluar meredah gerimis untuk cari souvenir nak bawak balik. Akhirnya, aku beli beberapa yang berkenan dimata. Tak banyak beli pun sebab aku mmg tak suke sangat mutiara...

Pukul 1 tengahari kami checkout dan menaiki teksi ke bandar Tawau. Kami cari Pizza Hut. Baru la rasa puas makan. Sebab beberapa hari di Semporna, tekak memang tak sesuai dgn makanan kat situ. Lepas tu kami jalan kaki ke Pasar Tanjung Tawau. Kat sana macam Pasar Siti Khadijah kat Kelantan. Ada beberapa tingkat dan terbahagi kepada jenis2 seperti barang basah, barang kering dan pakaian... Tak beli apa pun. Jalan2 je...

Lepas tu kami jalan kaki lagi ke kawasan pantai.Masa tu ada pelangi kat kaki langit. Sempat jugak snap gambar :-) Memang cantik...

Kat pantai tu, bole nampak kapal macam2. Ada yg memancing. Dan di seberang pantai tu bole nampak ada pulau dlm negara Indonesia. Tak tahu nama ape. Dekat gile... Oleh sebab masa tu cuaca masih panas, kami blah ke KFC pulak untuk minum2 sambil tunggu teksi utk ke airport.

Perjalanan ke airport terasa sangat lama sebab cuaca hujan dan pakcik teksi tu bawak tahap siput. Akhirnya selamat sampai ke airport Tawau. Kawan2 aku sempat lagi shopping untuk kali terakhir sebelum meninggalkan bandar Tawau.

Malam tu, flight berjalan lancar. Tetiba rasa lapar dlm flight tapi semua makanan habis. Kami pun bantai order maggi cup. Kelakar tak makan maggi dlm flight? Hahahahahaha. Aku smepat beli USB thumbdrive 4GB lambang Air Asia berharga RM50. Comel je.

Flight malam tu pukul 930 malam dan sampai ke LCCT kul 1200 malam. Memang penat gile dan aku tak sedar ape yang jadi sebaik sahaja aku naik kereta kat LCCT. Tahu2 je esok dah ada kat umah.. Huhuhuhuhu..

Kesimpulannya, memang best gile dan rasa sangat2 puas hati dgn percutian ni.. Harap2 tahun depan dapat g ke tempat lain pula yang lebih best... :-)




Tuesday, November 30, 2010

Cameron Highland again...


Tahun ni, ini adalah kali kedua aku ke Cameron Highland.. Kali ni dengan member2 lama masa kat U dulu. Memang best jumpa diorang ni. Rasa macam kembali muda 5 tahun je.. Hahahahaha..

Kawan aku datang dari Penang last Thursday. Aku ambik dia kat bus station and bawak dia lepak umah aku dulu. Esok pagi, kami gerak ambik lagi 2 orang kawan kat bus station yang baru sampai. Diorang dari terengganu...

Then misi menjelajah Cameron Highland bermula. Kami stay 1 malam kat Coolpoint Hotel. Hotel ni biasa je kat Tanah Rata tapiok la... Tenang je.Then kami merayap masuk EQ strawberry farm untuk petik strawberry sendiri and of course makan strawberry choc. Yummy!!!

Then masuk butterfly farm. Petang gi pasar kat depan Star Regency tu...Best sebab dapat beli selendang baru. Hehehehhe

Hari esoknya, pagi2 lagi dah gerak masuk ke Taman Agro MARDI kat Tanah Rata. Bergambar sakan dari bawah sampai puncak bukit tempat tanam teh. Sangat menenangkan.. Bila gi dgn kawan2 yang sekepala, memang macam2 aksi dapat dirakamkan oleh lensa kamera.. Heheheheh

Then ke Tea House Cameron Valley untuk menikmati minuman panas and bergambar kat celah2 pokok teh... Memang terpesona dengan kehijauan alam yang saujana mata memandang...

Kemudian naik ke puncak semula untuk bershopping sakan kat pasar. Beli strawberry, lavendar and dried fruit. Cukuplah untuk ole-ole di bawa pulang...

Masa balik, hujan menemani sepanjang perjalanan. Drive pun slow je. Kami ke Kellie Castle pulak untuk sesi bergambar seterusnya. Nak dijadikan cerita, aku tersadung tiles berlubang kat sana. Kaki yang patah hari tu pulak yang kena. Aduhhh.. Terdiam aku sejenak. Nasib baik tak apa2. Cuma urat kat sekitar ankle tu bengkak.. Hmmm, malang tak berbau...

Tapi walau apa pun, masih bersuka-ria bergambar macam biasa... Dan petang tu, aku hantar kawan2 naik bas and aku pulang ke rumah keseorangan...

Memang best trip kali ni. Rindu jumpa kawan2 lama... :-)

Tuesday, November 23, 2010

Ke Melaka...


Last Friday, aku bersama along and anak-anak buah aku g ke Melaka.. Anak-anak buah aku dah teringin sangat nak tengok A-Farmosa.. So, bawak la diorang g jalan2...

Teruja betul budak2 tu bile tengok A-Farmosa... Kami bergambar sakan.. Then aku bawak diorang masuk ke muzium setem, muzium kapal, dataran pahlawan, heritage... Cuma budak2 tu naik naik Taming Sari tapi aku tak layan. Aku jenis gayat.. Nak naik Melaka river cruise tapi tak kesampaian sebab masa tu kaunter close for sembahyang jumaat... Next time la ek... :-)

Next trip sudah dirancang. Harap2nya apa yang dirancang, menjadi kenyataan.. :-)

Tuesday, November 16, 2010

MY BIRTHDAY...

Alhamdulillah dah selamat menyambut hari jadi sy baru2 ni.... Syukur kerana family n rakan2 yang ada bersama untuk meraikannya... Sy tak buat majlis besar pun. Hanya potong kek n wat beberapa menu untuk menjamu rakan2, adik beradik dan pakcik sy sekeluarga...

Walaupun begitu, rasa seronok sangat sebab tak pernah sambut macam ni.. Selalunya sy sambut bday bersama rakan2 kat tempat keje je... Tapi oleh sebab tahun ni, bday sy jatuh pada hari sabtu, so sy pun balik kampung bersama kawan2 sy...

Thanks to family dan rakan2. I love you...Thanks juga kpd yg wish, yg bg kad, yg bg hadiah.. Huhuhuhu. Sy sgt2 menghargainya...

Sy harap, bday kali ini sy dilimpahi dgn keberkatan dan kebahagiaan yang tak terbatas... Syukur juga di atas segala pemberian dariNya...:-) Dan semoga wish yg sy buat ketika potong kek itu akan menjadi kenyataan.. Aminnnn...

Saturday, October 23, 2010

MEGA.... KAU KU NANTIKAN...

Warna mega itu
Sering ku nantikan
Kerana dari warna itu
Rasa kosong itu lenyap
Dan aku terus kaku
Berdiri menghadap langit yang luas

Betapa kerdilnya aku
Dalam luahan nikmatMu
Dan betapa bersyukurnya aku
Masih dapat bernafas
Dan bergerak dalam takdirMu

Mega itu
Sering ku tunggu
Kerana kesunyian itu
Sama seperti di hatiku
Kerana kegelapan itu
Sama seperti impianku...

Mega itu...
Sering ku tunggu
Dan terus menunggu...

SAMPAIKAN RINDU INI KEPADANYA...

Rasa itu
Hadir tanpa petanda

Hanya wajah terbayang di birai mata
Dan lidahku terus kelu
Tanpa sebarang kata

Warna jingga dalam hati
Bertukar menjadi debu
Kelam
Dan
Lebur bersama sepi

Ku mundur setapak
Namun kaki terasa berat
Umpama terpasak
Dan tak mampu berganjak

Dan aku
Lemas dengan rasa ini

Sunyi
Sepi

Rasa apakah ini?
Kerana ia terlalu kerap hadir
Juga muncul di dalam mimpi

Sampaikan rasa ini padanya
Yang tak ku ketahui di mana dia
Dan tak ku tahu siapakah dia
Kerana bayangnya terlalu samar
Sekelam ruang hati
Segelap impian di esok hari

Tiada lagi ketenangan dalam hati
Tiada lagi mentari
Tiada lagi warna indah
Segalanya hilang sudah

Bagaimana dapat kuluahkan
Setiap rasa di dalam hati ini?

Adakah ini rindu
Jika benar rindu,
Ku rayu padamu
Sampaikan padanya
Selitkan ke hatinya
Yang tak ku ketahui di mana dia..

Tuesday, October 19, 2010

REFRESH MYSELF...

Ok... Nyata sekali kita tidak dilengkapkan dengan butang 'save', 'delete', 'pause' dan 'stop'. Maka, terlalu banyak drama bermain di depan mata. Hingga kadang -kala rasa terlalu memualkan dan ada juga membuatkan kita rasa nak pengsan. Oleh itu, kita kena 'refresh' diri sendiri...

Sejak kebelakangan ni, aku sangat2 tertekan. Stress dengan segolongan manusia yang tak habis-habis menekan kepala otak aku... Yang tak abis-abis membuat onar dalam hati aku. Tak kira tua atau muda, lelaki atau perempuan, sama sahaja.. Hingga terjadi satu peristiwa, orang yang sangat aku hormati, mengguris hati aku dengan kata-kata yang aku rasakan tak patut di luahkan oleh seorang insan yang ada otak dan dah berjuta-juta pengalaman.

But still, manusia ni tak sama... Dan setiap manusia dipisahkan dengan akal dan nafsu. Dan bila hasad dengki mula beraja di hati, kita cenderung untuk melukai orang yang selama ini teguh berdiri bersama-sama kita. Dan golongan itu terasa bahawa dia menang, tapi apakah erti kemenangan sebenar jika dia sebenarnya melalui proses lebih banyak kehilangan. Kehilangan yang dimaksudkan adalah kehilangan kepercayaan aku ke atas dia. Apa gunanya mempercayai golongan yang bersifat lalang? Lebih baik aku berdiam diri.

Dan hasilnya, beberapa minggu lepas, aku mengambil keputusan untuk 'refresh' semula kepala otak aku ni. Dari utara aku bergerak ke kampung. Menghabiskan hari-hari duka dengan berjalan di taman dan di tepi pantai. Menyaksikan keindahan alam sewaktu senja. Betapa indahnya dunia ini aku rasakan...

Hari esoknya aku bergerak ke selatan. Uniknya, kali ni tak ada sebarang plan. Just go with the flow. Aku menyusuri jalan-jalan waktu aku di universiti dulu. Sangat2 indah. Kemudian singgah di Ayer Hitam untuk membeli belah untuk family. Lokasi seterusnya ialah ke Desaru. Memang jauh.. Sangat bosan memandu dan cuaca pun macam nak hujan dan kadang-kala renyai2. Sampai je sana, sangat2 aman dan damai sebab tak ramai orang.

Aku ke Pantai Desaru, Pantai Tanjung Balau dan Pantai Batu Layar. Memang menarik... Sunyi dan ombak kuat menghempas pantai. Aku merasakan masalah-masalah aku hilang di bawa ombak... Dan malam tu, aku tidur di Desaru Golden Beach Hotel... Tak fancy pun tapi sungguh tenang...

Hari esoknya aku bergerak balik ke kampung. Tak bercadang pun untuk bercuti lama kerana aku terasa macam nak bergerak. Kalau menginap kat suatu tempat, kepala aku serabut. Dan setelah banyak persinggahan, malam tu aku sampai semula ke kampung. Aku berehat sepuasnya kat rumah. Memang best...
Hari esoknya, aku merayap ke Pantai Bagan Lalang. Kebetulan masa pergi pantai Bagan Lalang, air surut sampai ke tengah. So, tak cantik. Dan ramai orang nak tunggu air naik sebab nak mandi. Airnya pun masa tu baru start naik. memang lambat kalo nak tunggu. Sebelum balik, aku sempat bergambar dengan teratai kat kolam berhampiran. Cantiknya.. Teratai adalah bunga yang paling aku suka...

Masa balik, aku singgah Salak Tinggi dan Bandar Baru Salak Tinggi. Aku menyusuri kembali memori di Kolej Teknologi Timur (KTT), Sepang, tempat aku matrikulasi dulu. Tak banyak yang berubah. Semuanya masih sama...

Balik tu, singgah pasar malam, pastu makan tepi pantai menyaksikan keindahan alam... Memang best... Masa tu matahari dah terbenam tapi mega-mega masih ada dengan pelbagai warna. Memang indah...

Hari esoknya, aku balik semula ke utara dan membuat beberapa tindakan drastik dalam hidup. Dan aku rasakan, keputusan pada ketika itu dan seterusnya pada masa hadapan, adalah yang terbaik untuk semua orang yang selama ini terlalu banyak berpura-pura depan aku. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

Minggu berikutnya, hari Rabu dan Khamis, aku ke selatan semula menyudahlan beberapa urusan rasmi bersama kawan2. Alhamdulillah, urusan dipermudahkan. Syukur sangat2...

Hari Sabtu, aku bergerak ke Sg. merbuk, Kedah sebab ada meeting di sana. Di Chalet Terapung PPK Sg. Merbuk, memang tenang. Dan sungguh adventure. Tapi keindahan alam tu membuatkan aku rasa seronok walaupun accomodationnya serba kekurangan.. Dan aku sedar, aku sebenarnya seorang yang sangat minimal. Yang penting ada tempat nak tidur, maka aku tak kisah walaupun chalet tu kurang memuaskan. Dan aku sempat memancing beberapa jam. Hari Sabtu tu, meeting habis pukul 3 pagi. Memang sejarah betul. Lepas tu aku sambung dengan memancing seorang diri. Tapi malangnya, hujan lebat. Aku yang dah basah lenjun, terus tido...
Esoknya, naik bot menyusuri Tanjung Dawai dan Pantai Merdeka... Beli sedikit buah tangan untuk di bawa pulang. Dan ketika itu, berlaku suatu kenangan yang sangat tak bole aku lupakan. Aku selama ni memang suke mengusik orang termasuk boss aku sekali. Masa nak minum pagi, aku terbuat lawak depan dia. Dia maybe dah lama bengang sebab aku selalu kenakan dia. Terus dia pukul siku aku dengan piring plastik. Adoi... punye la sakit. Nasib baik la pinggan plastik. Kalo pinggan kaca, mahu retak siku aku. Tu dia da geram sangat la tu. Dia tak marah tapi mungkin sebab aku asyik kenakan dia je.. Huhuhuhu.. Apalah nasib...
Tengahari tu memancing lagi tapi angin kuat sangat dan ikan pun nampaknya tak sudi nak makan. Petang tu aku balik semula. Dan singgah makan di Sg. Dua. Minum air kelapa fresh.. memang best dan terasa sungguh kenyang...

Malam, sampai di Setiawan sebab nak hantar kawan balik rumah. Pastu beli barang di Giant dan melepak seketika di Oldtown untuk menghilangkan penat... Dan baru la menuju balik ke rumah... Sekarang aku dah mula bekerja dan rasa sedikit release. Perjalanan yang jauh sedikit sebanyak menyembuhkan luka-luka dalam hati... Cuma tak tahu sejauh mana luka itu bisa sembuh atau selamaynya terus
berdarah dalam hati...

Monday, October 18, 2010

I hate BLUE...

Minggu lepas, rasa sakit hati sangat... Sebab terlihat seseorang yang aku sangat2 anti, pakai baju biru... Sungguh meluat. Sungguh gedik.

Aku terfikir, sepatutnya 3 tahun yg lepas, aku lempang muka dia sekali. Untuk bagi dia pengajaran supaya jgn menggedik sangat.

Eh, tolong la... Jangan tunjuk sangat ko tu gedik. Meluat la tengok. Nampaknya apa yg dah jadi beberapa tahun ni memang tak meninggalkan pengajaran dalam kepala otak ko. Dan skrg aku sangat2 menyesal kerana tak bagi ko sedikit pengajaran suatu ketika dulu. Alangkah indahnya jika aku boleh memutar kembali masa...

Dan kerana ko, aku skrg anti colour biru.. Nak tengok pun tak bole.. Owh, sungguh derita...

Monday, September 27, 2010

Ya, saya sedang berduka...

Kenapa dan mengapa malam ini hati sy rasa sungguh kecewa..? Saya selalu rasa kecewa. Perasaan itu datang tanda di duga. Datangnya tak pernah di undang tapi kehadiran rasa itu selalu membuat saya rasa sesak...
Sy terdengar sesuatu.. Dan fikiran sy tak bole berhenti dari memikirkannya.. Dan hingga kini sy rasa begitu terbeban dengan situasi ini.
Bole tak sy arahkan minda sy supaya berhenti dari memikirkannya? Bagaimana?
Kenapa hati kita tak disertakan dnegan butang on dan off supaya kita bole off kan hati kita dari merasa macam2 rasa yang tak sepatutnya kita rasa?
Kenapa ingatan kita tak dibekalkan dengan button seperti save, delete, pause?
Saya rasa sy sedang berduka.. Ya, sy memang sedang berduka... Dan sy sentiasa rasa perasaan ini... Kenapa sy harus berduka kerana masalah ini? Apakah yang sebenarnya tersimpan di dalam hati saya? Saya tak tahu apa yang sy mahu.. Tetapi sy rasa sedih bila mengatahui kebenarannya... Saya sungguh kecewa...
Saya rasa sy sungguh tabah untuk menghadapinya tapi sy rasa sedih... Ya, saya menangis ketika menulis post ini. Ada airmata yang sedang bergenang dan akhirnya mengalir...
Dan kini, hati saya rasa sangat..... KEBAS... SAKIT... SEBAK...
Ya, sy sedang berduka.....

Semerah Cinta Stilleto...

DVD ni beli original version tau. RM18.90 di Tesco.. Heheheh. Komedi romantik arahan Ahmad Idham. Aku jarang tengok cite melayu tapi cite ni rasa tertarik nak tengok disebabkan dua perkara :
1. Lisa Surihani yang jelita. Suke tengok orang cantik & bijak..
2. Kasut stiletto kaler merah. Mengancam!!!
Ok la cite ni..Ada gak adegan yang buat aku gelak tahap gaban masa mula-mula tengok. Lawaknya ok la and tak la nampak macam lawak bodoh...
Kalau tengah tension, sesuai juga tengok cite ni. Bole release tension... =)

CROCS Bil. 2/2010

Sila abaikan warna kulit kaki yang tak berapa cun tu. Fokus kepada kasut je ek? Hahahah. Another crocs yang baru dirasmikan oleh kaki ini pagi tadi. Pakai dengan baju kurung baru ke opis. So, everything is new.. Hehehehe...
Harga kasut ni RM169. Thanks to somebody yang belikan hadiah ni. Sangat selesa memakainya... And nampak feminin juga. Malah sesuai dipakai bersama baju kurung.. Masih nampak normal... Sape kate crocs tak leh pakai dengan baju kurung atau skirt? Aku slumber je.. Yang penting, pakai kasut. Huhuhu..
Well, rasa selesa dan bahagian dalam kasut rasa lembut. Sesuai untuk di pakai ke tempat kerja... =)

Wednesday, September 22, 2010

BEKERJALAH KERANA ALLAH...

Anggaplah ini sebagai suatu teguran untuk diri sendiri dan juga untuk kita semua. Sekarang ni terlalu ramai orang yang perasan diri dia betul. Berdiri di atas landasan yang salah, malah segala peraturan dalam dunia dan peraturan dlm agama jelas menunjukkan dia salah, tapi malangnya, kepalanya terlalu besar untuk mengakui kesilapan diri.
Tak tahu kenapa manusia macam ni sentiasa rasa dia betul dan tindakan orang lain semua salah. Protes sepanjang masa. Langsung tak ada rasa bersalah. Biadap. Malah tak menjalankan tugas yang diamanahkan atas alasan tak seronok bekerja. Keseronokan bekerja perlu di cari. Kita pergi kerja untuk cari rezeki dan menjalankan amanah dan tanggungjawab, bukan untuk berseronok.
BEKERJALAH KERANA ALLAH....
Pelik kerana spesies ini sentiasa berleluasa. Tegur sampai mulut berbuih pun tetap tak meninggalkan kesan. Memohon maaf pun tak tahu sekadar untuk apa kalo tak tersirat keikhlasan di hatinya. Marah dekat orang lain, pihak lain jadi mangsa.
Kenapa manusia suka menindas orang yang tak banyak cakap, orang yang jenis tak kisah? Kenapa manusia hanya pandai cakap di belakang tapi tak berani cakap di depan? Meluat pulak rasanya.
Rasanya aku dah lepas dari tanggungjawab sebab aku dah menjalankan amanah aku. Selebihnya terpulang kepada takdir. Andai dia yang bersalah, semoga Allah membalas segala penderitaan yang aku rasakan selama ini... amin...

Monday, September 20, 2010

BREAKING DAWN...


Dah lama beli buku ni.. Mula-mula baca rasa bosan dgn cerita Bella Swan yang nak kawin n g honeymoon kat sebuah pulau.. Pastu luahan hati Jacob Black yang kecewa sebab Bella akan menjadi vampire..
Segalanya berubah bile baca part 3 berkenaan keadaan Bella yang disahkan pregnant anak yang half human-half vampire... Masa ni baca memang sangat2 teruja sebab ada macam2 masalah. Masa tu juga Jacob kembali menemani Bella, Bella sakit teruk sepanjang pregnant, kisah Edward yg sangat2 prorective terhadap wifenya, kisah Rosalie yang menjaga Bella sepanjang tempoh pregnant (sebab sebelum ni watak Rosalie sangat2 sikit), pastu Bella dah jumpa ayah dia, Charlie...
Masa part nie,Bella bertukar menjadi vampire.. Dan dia dikurniakan dgn gift sebagai The Shield... Anak dia pulak mengalami pembesaran yang sangat drastik.. Nama anak Bella ialah Renesmee iaitu gabungan nama Renee (mak Bella) dan Esme (mak Edward). Jacob panggil Renesmee dgn nama panggilan Nesnie.. So sweet... Dan masa ni, Irina yang cemburu dan busuk hati telah pergi membuat aduan kepada Volturi mengatakan anak Bella adalah immortal child yang bole menggugat kesejahteraan kaum vampire dan perlu dihapuskan. Volturi dgn penuh keterujaan, turun padang n buat keputusan sama ada nak bunuh anak Bella atau tak...
Masa Volturi tengah bersidang nak buat keputusan, Bella and Erdward buat plan iaitu minta Jacob bawak lari baby tu sebab Volturi confirm akan bunuh diorang sekeluarga... Erdward cakap kat Jacob "Goodbye Jacob, my brother.. My son...". Oh, sedeynya...
Actually Jacob dah jatuh cinta dgn anak Bella tu.. Dan Jacob sangat2 protective... Tapi akhirnya Alice berjaya membawa saksi seorang individu yang dilahirkan sabagai half human-half vampire... Namanya Nahuel (kalo tak silap la. Dah lupe ejaannya). Dan saksi ni berjaya membuktikan spesies ni bukan spesies yang membahayakan... Akhirnya Volturi membuat keputusan untuk membiarkan baby tu hidup.. Irina pula dibunuh sebab bagi information yang salah kepada Volturi... Dan Bella and Erward happily ever after..
Cerita ni memang plot yang paling best antara semua siri twilight... Kalo digarap menjadi filem nanti, harap2 menjadi lebih menarik... Yang menariknya adalah sifat kekeluargaan dan persahabatan yang diterapkan dalam cerita ni.. Kisah antara cinta dan sahabat, kerjasama antara vampire dan wolf pack dan sifat tolong-menolong dan saling protect antara ahli keluarga memang sangat kuat. Tak rugi baca cite ni. Sangat2 menarik dan bole release tension... =)

THE BODY SHOP : LOVE ETC...

Perfume ni aku beli masa gi jusco bulan puasa yg lepas. Aku memang suke beli perfume especially jenama The Body Shop.. Banyak lagi perfume yang aku kumpul tapi aku cerita dlm post yg lain kalo ada masa...
Aku tertarik dgn bau perfume ni. Sweet je. Aku bukan reti sangat nak bercerita berkaitan bahan2 yang digunakn untuk produce perfume. Yang aku tahu, kalo wangi and sesuai dgn jiwa, aku beli je.
Ni la perfume favourite aku sekarang selain Burberry. Harga perfume ni RM115 (50 ml). Bole cuba bau di mana-mana The Body Shop outltes..

CHOC CAKE

Ada orang cakap, gambar kek choc ni nampak macam gambar wajik.. Heheheheh. Actually ni adalah kek choc kukus yang di ajar oleh my BFF, Pn. Nur...
Bahan2nya mudah nak cari. Susu pekat manis, gula, telur, minyak, air panas, serbuk koko n tepung naik sendiri. Mix semua bahan n kukus minimum selama 40 minit.
Bila kek dah masak, kena buat topping choc untuk mencantik dan menyedapkan lagi kek choc ni. Topping menggunakan bahan seperti butter, serbuk koko n susu pekat manis. Mix semua menggunakan api perlahan. Then hiaskan atas kek. Kalo nak lebih cantik, hias la dgn strawberry ke, choc rice ke atau letak la ape2 yang logik untuk diletak atas kek choc ni. Rasanya memang sedap. Nyam nyam nyam..
Thanks to my BFF kerana sudi ajar resepi turun-temurun ni. Tak sia-sia belajar. Memang menjadi n sedap... =)

CROCS Bil. 1/2010

Kali terakhir sy pakai kasut bertumit tinggi adalah pada 4 Februari 2010 sebab pada tarikh itulah sy patah buku lali... Dan hingga ke hari ini, hanya kasut yang flat sahaja yang akan sy pakai ke mana-mana.. Goodbye to semua kasut tumit tinggi yg sy ada.
Bulan puasa hari tu, sy membeli sepasang lagi kasut crocs sebab kasut ni selesa dan bole di bawa ke site. Kalo pakai dgn jeans, nampak ranggi.
Merah dah tentu warna kegemaran sy. Nampak daring kan? Hehehehe. Dengan harga RM139, crocs ini menjadi milik sy... Dan sy suke pakai kasut ni ke mana-mana.
Ada banyak lagi pattern lain yg lebih cantik. Lepas ni sy nak beli kasut yang nampak feminin sikit dan lebih sesuai kalo pakai baju kurung. Crocs ada banyak pilihan. Walaupun hampir sama, tapi sekarang lebih banyak pilihan warna. Bole pilih yang mana suke...
Tapak dia lembut. So sesuai dgn kaki sy yang dah cedera ni. Sampai sekarang kaki ni masih sakit. Tapi kena bergerak aktif macam biasa.Tak reti duduk diam. So, kasut yang bersifat ringan macam ni adalah satu pilihan yang sesuai.

FALLEN


Aku dah lama abis baca buku ni tapi lum sempat buat review dlm blog aku ni...Sebelum aku terus terlupa jalan ceritanya, baik aku coret ape2 yang patut kat sini..
Cite ni memang best... Mula-mula baca memang banyak persoalan. Seorang budak perempuan yang terlibat dlm sebuah kes pembunuhan (yang dibunuh adalah lelaki yg dia minat). Dia tak ingat ape yg terjadi. Then dia tukar sekolah and sekolah yg dia baru masuk tu, memang penuh dgn budak2 bermasalah... Dia kena duk kat hostel sebab perlu berada di bawah pengawasan, begitulah alasan pengetua sekolah dia..
Kat sekolah baru, dia ada kawan and tak terkecuali diminati beberapa orang mamat yang digambarkan sebagai hensem2 belaka ( i like!!!! hehehe).
Ada seorang budak lelaki (tak ingat dah nama dia) yang dia minat and budak laki ni dingin dgn dia. Tapi sebenarnya budak tu pun memang suke dia. So terjadila perebutan antara lelaki tu dgn seorang lelaki lain (yang namanya juga aku tak ingat!! Hehehehe).
Mula-mula aku pun konpius kenapa girl ni mcm glamour sangat jek. Rupa-rupanya, si hero tadi adalah angel and lelaki yg seorang lagi adalah fallen angel (angel yg dah jadi jahat). Dan ada cikgu yang pura-pura baik depan dia tapi sebenarnya jahat n nak bunuh girl tadi. Sebab ape? Sungguh complicated citenya. Kalo aku cite, confirm tak faham sebab melibatkan proses kelahiran semula and bla..bla..bla... Kalo berpeluang jumpa buku ni, baca la.. Best.... =)

Sunday, August 1, 2010

PROJEK DIET

Sebuah lagi novel remaja yang aku beli kat POPULAR petang tadi.. Aku baru selesai membaca buku ni. Apa lagi yang boleh aku komen tentang buku ini melainkan hanya 1 perkataan : "TERBAIK!!!!!!"
Buku ni sangat informatif iaitu pasal seorang budak perempuan tingkatan 5 yang berusaha nak kurus sebab dia dah berada pd tahap gemuk. Motivasi terbaik adalah sebab dia nak jumpa prince charming dia dalam 1 kejohanan taekwando kat sekolah dia dalam masa 3 bulan akan datang.
Banyak langkah2 diet yang dia buat n banyak tak berkesan. Tapi berkat sokongan kwn2 n mak dia, maka dia berjaya juga akhirnya menurunkan beberapa kg selepas 3 bulan. Ok la kan daripada langsung takde hasil???
Memang bagus la buku ni... Aku pun terasa juga sebab aku pun gemok macam budak ni. Aku juga malas bersenam macam dia cume bezanya, aku memang tak kuat makan. Aku lebih banyak minum air. Tapi aku juga tak bersenam n sangat2 busy dgn kerja.. kerja... kerja...
Aku juga kena atur strategi agar baju raya aku masih boleh di pakai. Aku tempah baju kurung time aku mc patah kaki hari tu. So, takut dah tak muat je. Huhuhuhu...
Aku kena bersenam!!! Dan paling penting, aku kena kawal pemakanan. Kena kurangkan fast food.. Huhuhuhu... Semoga aku berjaya seperti budak ni... :-) Usaha tangga kejayaan...

Saturday, July 31, 2010

Aku mahu SUPERBIBIK!!!!



Pagi tadi ade sorang kawan bagitahu yang dia tengah kemas2 habuk kat umah, susun alih perabot. Huahuahua. Aku dah lama tak buat aktiviti tu. Ntah bape banyak habuk la kat umah aku kan... huhuhuhu
Then aku ke tempat favourite aku, POPULAR. Jalan-jalan baca novel2 best. Tetiba terhenti kat bahagian novel remaja. Tajuknya "Aku mahu SUPERBIBIK"!!!!!. Bace sinopsis macam superbrilliant.
Wah, tajuk yang sungguh hebat.. Dengan kaler cover yang merah2 n pink. Favourite colour!!! Maka dengan hati girang, terus ambik n g kaunter n bayar.
Tak sangka aku baca buku novel remaja. Huahuahua. Aku baca buku ni sebaik sahaja aku sampai umah. Tengah2 baca, aku terus tak sedar ape. Apakah maksudnya???? Huahuahua.
Novel remaja ni, tak bole nak expect tinggi2 la macam novel lain. Lagipun yang tulis maybe muda lagi. Gaya bahasa, sesuai dengan jiwa aku but maybe agak slow n boring sikit... Sebab aku memang suke membaca. So, kalo cite best, mustahil aku leh tido....
Dalam realiti, aku juga mahukan seorang superbibik yang leh clearkan semua laundry aku. Aku gile bekerja dan sangat2 busy dengan out-station. Adakah superbibik wujud di alam sebenar? Hehehehehe...
Anyway, tak rugi kalo beli. Sometimes kita kena explore apa yang golongan muda remaja nak sampaikan... Nice idea n simple... :-)

Thursday, July 29, 2010

Si bongsu yang kuat nangis....

Siapakah si bongsu itu? Siapakah? Siapakah? Hahahahahaha... aku la...
Sungguh dramatik bile semalam aku nangis sepanjang perjalanan balik dari opis ke Ipoh. Lebih kurang sejam.. Wah, sungguh lama aku nangis.. Bengkak mata aku...
Sedihnya bile aku selalu tewas dalam sesuatu cabaran... Dan semalam rasa sangat2 patah hati...
Malam tadi, dengar lagu tahap jiwang tak bole blah.. huahuahua.. Still hari ni mood aku berubah-ubah... Aku rasa aku kena buat-buat happy... Aku rasa aku kena sibukkan diri supaya aku tak sempat memikirkan hati yang kecewa ni..
Mesti orang yg baca post ni rasa konpius sebab adakah hal ini berkaitan cinta???? Jawapannya : TIDAK!!!!!
Aku patah hati bukan kerana cinta.. Aku dan cinta mempunyai jurang yang sangat2 jauh..
Teringat kata-kata kawan aku "Lelaki sekarang suke pompuan yang gedik2 n gatal2". Aku setuju dengan pendapat tu sebab dah terlampau banyak bukti. Aku selaku insan yang keras kepala, degil dan kasar (ni yang dilabelkan kpd aku), rasanya takde tempat untuk bercinta... So, aku bukan patah hati kerana cinta...
Makanya, semalam si bongsu menangis seharian memikirkan masalah yang tidak berkesudahan.. Ciannya si bongsu ni.. heheheheh. Hari ni mood aku tak ok... Tapi rasanya masih mampu mengawal emosi supaya tak tercarut kepada sesiapa yang berperangai macam tutttttt je hari ni!!!

Wednesday, July 28, 2010

RIMAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rimas bile jumpa org yg sentiasa rasa org lain salah n dia betul...

Rimas bile jumpa org yg saling nak menikam org dari belakang all the time.. Bosan...

Sunday, July 25, 2010

3 Idiots...

Kebiasaannya, aku hanya menonton cite2 hindi yang hero n heroinnya hensem n cun belaka, beserta lagu yang best n fesyen2 pakaian yang latest. Cite zaman dolu-dolu memang tak layan...
Tetiba angin nak tengok cite hindi bertiup kencang. Aku pun tengok la cite hindi, 3 idiots. Heronya Aamir Khan n heroin feveret aku, Kareena Kapoor...
Honestly, ni la pertama kali aku tengok cite hindi yang menampilkan plot yang sangat2 berbeza dan terlalu banyak mesej yang nak disampaikan.
Menampilkan kisah student engineering serta heroin bidang perubatan. Pergelutan mengejar cita-cita, tanggapan masyarakat, perbezaan status dan kisah cinta yang sangat2 simple... Dan lebih menarik, aku suke bile Kareena bawak watak seorang gadis biasa yang tak gedik n tak pakai baju yang grand2 macam filem2 lain. Lawak sekali bila dia bawak motor scooter dengan helmetseparuh. Cute!! Aamir Khan pulak nampak cute n sangat muda. Suntik botox kah? hahahahahah
To all parents, jangan sesekali mencorak masa depan anak-anak.. Kita tunjukkan jalan ke arah kejayaan, selebihnya biar anak anda sendiri yang menentukan. Perjalanan hidup mereka masih panjang. Tak semestinya anak anda harus memilih sama ada nak jadi engineer atau doctor. Oh, please.. Saya juga seorang engineer... Apa yang bole saya katakan, kerja engineer juga sama seperti pekerjaan lain. Setiap kerjaya ada risiko yang berbeza tapi tanggungjawab selaku seorang pekerja, masih sama...
Listen to your heart.. Jangan peduli even orang panggil anda idiot @bodo @ bangang atau lain-lain perkataan... Yang penting anda tahu apa yang anda buat.. Dan yang sangat2 penting, setiap apa yang anda buat, berdirilah di atas kaki sendiri dan jangan menyusahkan orang!!! :-)

Saturday, July 24, 2010

AKU BUKANNYA SASTERAWAN NEGARA...

Dari malam tadi, aku dilanda taufan kejiwangan... Melayan lagu-lagu jiwang, menulis puisi2 jiwang, membaca novel2 jiwang.. Memang jiwang habis la...

Dengar pulak lagu Ways - Warkah buat kekasih... Terjatuh hati dengan ayat "Aku bukannya sasterawan negara... Aku hanya manusia biasa...". Seriously, aku seorang yg sangat2 kasar n ganas (perasan brutal la konon). hehehehehe... Tapi aku juga manusia biasa. Aku juga ada angin rindu-rinduan walaupun aku tak tahu pada siapa harus ku merindu.. ngehngehngeh...

Tapi bila aku jiwang, memang tahap maximum... Ayat sume jiwang tak bole blah... Hahaha.. Dan sekarang masih dengar lagu tahap jiwang and tangkap nangis punye la...

Best betul dapat bercuti semalam. Malangnya cuti ari Isnin ni dibatalkan n kena g meeting. Cis, rosakprogram...

Tapi takpela.. Yang penting skrg bole jiwang-jiwangan di rumah... Selamat menjiwangkan diri kepada anda semua... :-)

Friday, July 23, 2010

CUKUP SETAKAT INI...

NOKTAH...

Antara kau dan aku

Kerana

Aku kini faham

Siapa aku

Dalam hidupmu

NOKTAH

Setakat ini sahaja

Aku menganyam awan gemawan

Meneman hidupku

Cukup setakat ini sahaja

Kisah kita

Biarkan terkubur selamanya...

Ku intai cinta...

Yang gelap adakah akan terus suram
Di lindung bulan...?

Yang terang perlukah di suluh
Agar tidak hilang arah...?

Ku hanya melihatmu
Dari jauh
Beserta doa
Agar suatu hari nanti
Kau melihat kembali tepat kemataku

Ku intai cintamu
Dalam rahsia
Dalam diam
Dalam kelu

Hanya kata-kata ini
Yang bisa kucoretkan
Kerana suara telah hilang
Bersama sendu semalam

Doaku...
Moga kebahagiaan itu milikku

Doaku...
Agar tiada lagi
Selumbar menikam hati...

Namun
Ku hanya bisa mengintai cintamu
Dari kejauhan

Dan
Tak mungkin kita bertemu
Kerana aku tahu
Dalam mimpi pun tak mungkin cinta bersatu...

Thursday, July 22, 2010

Oh, jariku bukan plastik...!!!

Ketika menulis post ni, jari aku masih kebas2... Semalam terkepit kat pintu kete.. Oh, menjerit dan terus menangis di tempat kejadian. Sungguh tidak ku sangka, jari secomel dan secantik jariku ini akan terkepit di pintu kete... Nasib baik tak patah. Pedihnya tak bole digambarkan. Ni pengalaman kedua. Dulu masa kecik2 pun, mak aku pernah tutup pintu kete terkepit jari kau. Rasanya masih tangan yang sama cuma tak ingat jari yang mana...huhuhuhu..
Barulah aku sedar, jariku juga mempunyai perasaan. Jariku bukan plastik.. Hahahahah.. Ayat tak bole blah!!!!

From Sarawak with love...

Last Friday, gerak ke LCCT kul 1 pagi from opis. Flight kul 9 pagi. Melangut tunggu kat LCCT tu.. Huh!!!! Ni kali kedua ke Sarawak. Sampai Sarawak, di bawa ke Cat's Museum (Eh, macam mana spell muzium in english??? Lupa sudaaa... Hahahaha). Then check in di Riverside Majestic Hotel. Walaupun hanya 3 bintang, tapi ok la...
Esoknye ke Sarikin. Hahahaha. Best gile shopping baju raya yang dah siap. Bole tawar-menawar lak tu. Then ke Kampung Budaya, ke kedai kek lapis Dayang Salhah.. Malamnya meeting. Bilik meeting dia memang ade kelassss....
Esoknye sesi lawatan bermula ke Siburan. Tengok kebun sayur, sawah padi, kek lapis di bawah skim IAT, pusat pengumpulan barang IAT and jalan2 kat water front beli macam2 barang untuk menghabiskan duit.. Huhuhuhu
Hari Selasa, bertolak balik ke KL... Sampai je opis, malam aku drive balik Ipoh. Sampai Ipoh dalam kul 1230 malam. Huh, memang penat. Mandi then letak kepala je terus terlelap sampai pagi...
Komen about the trip??? Hmmm, nampaknya kali ni aku masih bole mengawal sifat boros aku walaupun ade juga terbeli barang yang extra mahal.. Aku terbeli kamera n perfume.. Memang mahal tahap cipan tapi ku beli juga sebab takut nanti tak lena tido.. Hehehehe... Tu je la laporan dari unit berita berkaitan out-station ke Sarawak..

Thursday, July 15, 2010

RINDUKU TERBANG BERSAMA KERETAMU......

Tajuk jiwang tak bole blah...
Tapi tahukah kau bahawa untuk seketika waktu, aku seolah-olah hidup di dalam satu dunia yang penuh kegelapan. Di dalam dunia itu, matahari seolah-olah tiada cahaya. Udara tidak senyaman biasa...
Dan tiap waktu, aku digamit kenangan bersamamu... Saat bergandingan denganmu, terasa dunia ini begitu indah.. Seperti bunga-bunga cinta berguguran bersama rindu yang seharum kasturi...
Nyata sekali, tanpamu... Begitu lambat detik berlalu.. Dan seulas bibirku hanya menyebut namamu setiap sela waktu... Barulah aku menyedari bahawa aku terlalu merinduimu...
Sesungguhnya, aku rindu padamu.. Dan rindu itu mencengkam kalbuku buat satu jangka waktu hingga aku tak berdaya melaluinya untuk hari-hari akan datang...
Begitulah rinduku, padamu..... Kereta Naza Sutera kaler oren dgn no. plat AFT 46.....
Hahahahahaha.... Sila jgn salah faham. Aku hanya merinduimu keretamu sahaja. Bukan si pemandu kereta. Kerana pemandunya sama jantina denganku... Dan aku tidak terjebak dengan cinta sesama jenis nih.
Kerinduan bermula bila aku selalu memotong keretamu yang bergerak pada tahap kelajuan siput yang menghidap penyakit asma terlampau... Rutin harianku setiap pagi adalah memotong keretamu.. Hingga bila kita tak bersua selama seminggu, aku tertunggu-tunggu kelibatmu.. Setiap kereta yang berwarna oren, habis ku potong.. Namun kau tetap tiada... Oh, kecewa..
Pagi tadi.. jeng jeng jeng. Ku lihat bayangmu dari kejauhan... Lalu ku mengejar dan terus mengejar. Berbekalkan skill pemanduan rakanku yang selalu terlibat dengan lumba kereta haram (bukan kisah sebenar), akhirnya dapat aku mengekorimu wahai si jantung hati..
Walau lembab tahap gaban langkahmu, tetap ku bersabar mengekorimu.. Dan akhirnya, di simpang itu, kau mememberi isyarat ingin berpisah.. Oh, aku tak bole menerima perpisahan ini. Eh, tunggu kejap. Rupa-rupanya bukan begitu.. Kau bagi syarat sebab nak elak motor kat depan kau je. Kenapakah harus kau mengelak seolah-olah ada ikan paus biru di depanmu? Oh, sungguh ku keliru...
Kita kembali bergandingan.. Dan akhirnya, setelah aku menguap berpuluh kali, akhirnya kau tiba ke destinasimu.. Rupa-rupanya kau seorang cikgu... Muahahaha... Puas hati aku kerana akhirnya aku tahu di mana tempat kerjamu... Misi pagi tadi berjaya.. Hahahahaha.. aku tak sangka, sebuah kereta mampu membuat hidup aku tak tentu hala. Kini aku berpuas hati... Segala misteri telah terungkai...

Aku terasa bila kau merasakannya...

Malam tadi, sungguh terasa dengan kata-kata seseorang... Akhirnya, memang aku terasa seperti yang dia jangka aku akan rasa...
Sebenarnya aku terasa bila dia menjelaskan apa yang dia rasa... Sesungguhnya, aku sangat2 terasa bila kau merasakannya...

Tuesday, July 13, 2010

From Cherating with love.... :-)

Jumaat lepas, aku n kengkawan opis gerak ke Cherating, Pahang sebab ada kursus kat sana. Punye la jauh... Aku drive dari perak kul 9 pagi. Sampai ke Cherating kul 5 petang.. Aku drive sorang sebab yang tumpang kete aku, sumenye senior2. Kesian pulak nanti sakit pinggang n sakit tumit. Lagipun aku dah biasa bawak laju sebab dah selalu long distance. Cepat sikit sampai...
Cantik sangat pantainya.. Meaning, selesa la kalo nak bercuti kat sini. Kitorang siap buat sukaneka lagi... Aku tak join sebab aku kan OKU sementara, tapi aku jadi paparazzi sepanjang aktiviti. Kesimpulan yang bole dibuat, orang yang suke main2 masa keje @ yang suke tipu mase keje, memang cenderung untuk main2 atau menipu mase sukaneka.. Especially aktiviti berkumpulan.. Walau apa pun, harap2 diorang leh kekalkan semangat kerja berpasukan...
Cherating ni terletak dalam 5 minit je dari pintu gerbang sempadan nak masuk Kemaman, Terengganu. Kami jalan2 cari makan kat Kemaman masa hari pertama. Memang teruja. Terengganu adalah satu2nya negeri yang aku lum pernah g n jejakkan kaki.. And akhirnya aku berjaya g Terengganu.. Maka, lengkap la semuanya. Maknanya, aku dah g semua negeri dalam Malaysia.. Alhamdulillah. Masa nak lalu pintu gerbang buat kali pertama tu, aku menjerit kegembiraan dalam kete. Pakcik2 yang kat belakang kete (aku bawak staf2 yang senior), tepuk tangan meraikan kejayaan aku menjejak kaki buat pertama kali ke Terengganu dan yang paling bestnya, aku memandu sendiri... :-)
Masa balik, singgah beli keropok n t-shirt. Tu je la.. Gerak kul 11 pagi n sampai perak kul 7 malam. Pastu hantar staf ke Lumut n tehn balik Ipoh. Berhenti makan jap. Akhirnya sampai di Ipoh tepat kul 11 malam. Mencipta kejayaan memandu jauh.. hahahahah... Sekarang kena rehatkan pinggang... Huahuahua

Thursday, July 8, 2010

JANGAN PANDANG BELAKANG (DEPAN, KIRI, KANAN, ATAS DAN BAWAH JUGA!!) CONGKAK

Men'culik' (bukan colek tau!!) tajuk sebuah filem.. Kebetulan hari ni ada game congkak dan dam (dam dam dum bunyi mercun. hahahaha) kat opis aku bersempena Jubli Emas opis aku (baca bole, percaya jangan!). Hahahahahah.. Actually opis aku mengendalikan sukaneka pelbagai acara. Dari indoor, sukaneka budak sekolah (men'ciluk' istilah seseorang juga!) dan juga outdoor...
Tapi oleh sebab aku sekarang diisytiharkan sebagai 'OKU SEMENTARA', maka aku tak involved pun. Aku cume menabur bakti gi cari barang2 yang nak digunakan untuk 'sukaneka budak sekolah' je nanti. Muahahahaha. Pelik2 barangnya, so memerlukan komitmen yang tinggi. Hahahahah. Ade ke patut kena cari terompah. Aku lak gi beli barang kat Tesco. Dah tentu la takde. Hampeh!!!

Tuesday, July 6, 2010

MANUSIA PELIK...

Rasa teruja nak bercerita tentang kisah seseorang... Jadikan ia sebagai renungan...
Insan ni aku tak berapa kenal sangat sebelum ni. Pastu tibe2 jadi kawan dia.
Tak tahu nak mulakan dari sudut yang macam mana. Tapi aku harap post ni menjadi renungan kita bersama...
Insan ni seorang yang moody.. Sepanjang hidup aku, aku kenal dgn ramai org yg moody tapi ni tahap tak terkawal. Kalo ada masalah kat tempat keje, balik umah dia tak akan bercakap even dgn family dia. Pastu family dia akan berhati-hati supaya tak kena marah dgn dia. Kalo dia mula naik angin, mak ayah dia pun dia sembur sekali. No exception...
Pastu mentaliti dia memang sukar nak di ubah. Teguh pendirian tapi malangnya, sume cakap dia je yang betul. Pendapat orang lain, 100 tahun lagi pun lum tentu dia agree...
Bagi dia, keje dia berat.. Sebab guna tenaga. Kalo orang yang keje kat pejabat, masuk kuar site, jawatan tinggi, semuanya KEJE SENANG... Duduk goyang kaki je. Meaning, dalam dunia ni, keje dia la yang paling berat dan susah. Even orang lain bangun kul 3, 4 pagi sebab schedule kena g meeting jauh2 (even masa tu dia sedang membuta lagi pun), bagi dia keje tu still senang. Senang cerita, kalo jawatan anda tinggi, maka keje anda sangat senang... Tu la kesimpulan yang dia buat.
Pastu dia kononnya tak suka orang yang suke merunsingkan fikiran dia tapi sebenarnya, dia la orang yang sentioasa merunsingkan orang lain di sekitarnya. Suke rasa diri sendiri perfect, sentiasa nampak kelemahan orang dan suke buat kesimpulan pasal orang lain.
Kalo orang sakit atau susah, dia akan buat kesimpulan, "Ala.. bukan sakit sangat pun...". Tapi bila kena batang hidung sendiri, baru nak percaya..
Selain dari itu, dia juga suke menghasut orang lain. Mana2 insan yang pendiriannya ibarat lalang, memang senang la kena hasutan dia. Huh, bahaya spesies ni...
Kadang-kadang, di sebalik sifat pendiam dia, rasa macam tak percaya je sifat sebenar dia macam tu. Orangnya memang spesies yang tak bole di paksa. Tapi kalo dia paksa orang, hal itu dibolehkan... Kalo keje, tak bole kena arah2.. Kalo nak g keje, kalo bole nak sesuaikan dgn masa tido dia...
Bagi aku, memang kita semua tak pernah sempurna. Tapi sebagai manusia, kita kena sentiasa memahami orang lain. Jgn harap orang je akan faham kita... Apatah lagi bila sesuatu masalah terjadi, jgn mudah tuding jari kat orang. Kalo dah memang salah kita, mengaku je la. Tapi dia bukan spesies macam tu. Suke ambik kesempatan pada insan lain.. Hmmm.. tak tahu la berapa banyak spesies macam ni dalam dunia ni..
Kepada yang bersifat seperti yang diceritakan di atas atau ada iras-iras bersifat ke arah itu, silalah berubah. Jgn pentingkan diri sendiri.. Dunia ni kita kongsi bersama... Jadi, kena faham dan hormat orang lain juga. Jika anda rasa orang lain merunsingkan fikiran anda, sila pindah ke planet lain. Boleh juga berpindah ke galaksi lain. Mungkin planet BUMI di dalam galaksi BIMA SAKTI ni bukan yang terbaik untuk anda diami...

Monday, July 5, 2010

Mencintai dan Dicintai...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Apabila kau beri janji2 manis namun tak kau tunaikan, aku masih boleh tersenyum...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Apabila kau tak endah kepadaku untuk sekian jangka waktu yang terlalu lama, aku masih setia menantimu...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Saat kau ketepikan aku berbanding insan2 lain dalam hidupmu, aku masih tenang menunggu hadirmu...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Apabila kau taburkan dusta demi dusta, aku masih memberi peluang kepadamu...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Setiap kali kau katakan 24 jam sehari tidak mencukupi untukmu, aku masih menerima alasanmu...

Mencintaimu adalah indah kerana...
Kau menjadikan aku seorang insan yang berhati tabah, bermuka tebal, teguh pendirian...
Walau di uji dengan peplbagai ragam manusia, aku masih terus berdiri di atas apa yang aku percaya...

Nyata sekali, mencintaimu memberi seribu kekuatan kepadaku...
Nyata sekali, mencintaimu memberi sejuta kebaikan kepadaku...

Namun, cinta aku kepadamu hanyalah sekadar debu terbang di langit hidupmu...
Sekadar menyesakkan mindamu, mencemar udara yang kau hela, mengganggu segalanya...

Cintailah dengan sejujur hatimu...
Ikhlaskanlah hati apabila berjanji...
Moga suatu hari nanti kau tak pernah rugi...

Sunday, July 4, 2010

DALAM HATI INI....

Kalo semua orang sedang sibuk memberi ulasan berkaitan bola, nyatanya bola bukan fokus utama dalam hidup aku. Malah memang aku tak ambik tahu pun.
Semua ini kerana ada masalah lain yang lebih hebat dalam hidup aku. Aku berdoa semoga Allah akan memberi jalan penyudah yang terbaik...
Semoga esok hidup akan disinari dengan cahaya... Semoga esok ada segaris kebahagiaan untukku...

Tuesday, June 29, 2010

DI DALAM BALANG KACA...

Hidup yang dipertontonkan
Tak pernah sekali goyah
Rentak kaki masih sama
Tiada yang berubah
Seperti aku hidup di dalam balang kaca
Rahsia di hati tetap rahsia
Hanya wajah
Juga senyum tawa
Yang sempat kau jenguk
Namun di dalam kaca itu
Deraian hiba dan tangis
Tetap bergema
Titisan airmata tetap menyisa
Di dalam balang kaca
Walau terkurung
Dengan andaian dan syarat-syarat kehidupan
Aku masih bergelar insan
Yang tulus mengejar hidup
Biarkan aku berlari
Mengejar mimpi-mimpi
Juga sinaran bulan di malam hari...
Setiap yang kuzahirkan
Yang kau lihat dengan mata liarmu
Tak akan pernah seiring
Dengan ruang kosong di hatiku...
Semalam, hari ini dan esok
Walaupun terpenjara di dalam balang kaca
Namun aku tidak akan
Hidup di dalam pura-pura...

Monday, June 28, 2010

GOLDEN SUNSET


Gambar ni aku ambik di Pantai Port Dickson masa tengah patah kaki dulu... Gambar asal tak la se'colourful' ni... Masa tunggu sunset tu, rasa damai sangat.. Sebab aku memang suka sangat tengok sunset.. Cantik.. Aku suke bila suasana mula bertukar ke warna jingga... Kemudian semakin gelap dan gelap...
Sesungguhnya alam ciptaan Allah ini sangat2 indah... Setiap ciptaanNya memang sangat2 indah... seperti fitrah kita juga... Terimalah segala yang terjadi dengan seadanya...
Jangan terlalu meminta-minta.. Syukuri setiap nikmat yang diberi olehNya...


p/s : Thanx to saudara Amir yang sudi edit gambar sunset ni. Thank u so much...

POSITIVE THINKING...

Setiap kali berada dalam situasi yang menjengkelkan, kena inhale and exhale banyak2... Tarik nafas dalam2... Hingga ruang dada rasa penuh dgn oksigen.. Then baru bole fikir ape tindakan paling ideal nak buat... Huhuhuhu
Kat mane2 pun, masalah tak akan pernah hilang.. Makin bertambah ada la.. Tapi itu bukan penghalang untuk kita mencipta ruang kejayaan untuk diri sendiri...
Kadang-kala, positive thinking juga tak berupaya nak menyembuhkan luka2 di hati.. Tapi sebagai seorang insan, kena banyak redha dan cekalkan hati.. Anggap je semua ni dugaan... Dan kita kena ingat, bukan semua orang faham apa yang kita lalui...
Kita mencorakkan sendiri hidup kita. Andai ada insan di sekeliling kita yang tak boleh menerima kita seadanya, maka elok kita jauhkan diri darinya.. Kerana persahabatan lahir dari hati yang ikhlas....

Friday, March 19, 2010

MY PRODUCTS... :-)

Ni la sebahagian produk yang aku gunakan secara aktif sekarang ni.Kalo anda sedang mencari-cari nak guna produk ape, bole la bace sedikit keterangan yang aku bagi ni.Maybe bole mendatangkan idea...
CEO Cafe ni di keluarkan oleh syarikat Shuanghor. Memang bagus kopi ni.Tak manis sangat macam kopi 2 in 1 yang lain. Dan ada campuran lingzhi didalamnya. Dari dulu lagi memang aku suka sangat dengan produk yang ada campuran lingzhi. Dah dua bulan aku minum kopi ni dan aku rasa lebih sihat. Setiap kali aku minum kopi ni, aku akan rasa cepat kenyang. Aku makan nasi (makanan berat) sehari je sekali dan itu pun dalam kuantiti yang sedikit. Masalah migrain dan gastrick yang aku hadapi agak teruk sebelum ni, dah mula berkurang. Alhamdulillah... Dan dengan keadaan yang tak bersenam (sebab kecederaan kaki yang aku alami), kopi ni membantu aku berdiet sebab aku cepat kenyang. So,aku kurang makan.. Jadi, berat tak la naik ketara sangat walaupun asyik duduk je...



Krim ni namanya Krim Mustajab... Campuran pati Limau Nipis dan Halia... Baunya memang best dan tak bau pun macam halia... Yang bestnya, krim ni ade tiga kategori. Aku pakai yang middle, yang tak berapa panas. Selalunya aku pakai sebelum tido. Kalo mengikut keterangan krim ni, krim ni bole melangsingkan perut yang banyak spare tyre. heheheheheh. Tapi aku pakai kadang2 je dan elok pakai kalo sakit perut. Harganya berpatutan... :-)


Aku sekarang adalah ahli Tupperware. So, banyak produk2 keluaran jenama Tupperware yang aku pakai. Contohnya seperti krim ni. Krim ni elok pakai selepas mandi dan baunya sangat wangi... :-)




Ni aku suke sangat pakai masa mandi. Body scrub ni tak terlalu kasar dan lembut pada kulit. Basahkan dulu badan pastu pakai scrub ni. Gosok2 kat badan dan bilas. Memang bagus. Sama macam masa aku pakai lulur. Fungsinya sama. Cume tak la wangi sangat...



Eco bottle ni harganya agak mahal tapi selamat untuk digunakan. Bukan macam bekas plastik biasa dan bole beli tali untuk kemudahan nak bawa ke mana-mana. Ada dua warna, hijau dan biru... Bile letak air masak, minum tak bau plastik.


Ni produk kesukaaan aku.. Body wash ni aku sentiasa pakai setiap kali mandi... Bau bunga dan sangat2 wangi. Buih pun banyak dan bile lepas mandi, rasa segar je.. Harganya memang berpatutan... :-)



Ni adalah produk kolagen yang aku rasakan terbaik. Diperbuat dengan campuran BERRY... Harganya memang agak mahal. Tapi berbaloi. Selepas minum 3 ari, aku nampak perubahan pada kulit muka. Jerawat aku cepat kering walaupun aku kurang pakai ubat jerawat dan yang paling penting, kulit muka kurang berminyak (menurut teguran kawan2) dan nampak cerah sikit (pun menurut teguran kawan2). Rasanya macam minum jus buah..



Ni masker terbaik yang aku pernah pakai. Memang sangat2 best. Muka rasa segar dan hasilnya ketara. Baunya pun segar... Selalunya kalo nak ke event2 penting, aku akan kerap pakai masker ni untuk mencerahkan sikit muka yang kusam. Heheheheh



Ni gel pengelupas terbaik yang aku rasa aku pernah pakai. Aku pakai beberapa kali seminggu. Senang nak tanggalkan sel kulit mati kat muka dan selepas pakai, muka rasa halus je.. Memang elok dan berbaloi. Walaupun harganya lebih mahal dan saiznya kecik, tapi kualitinya bagus dan nampak kesan segera.

Wednesday, March 3, 2010

MELAYAN KERENAH BUDAK-BUDAK...

Sungguh kelakar.. sebab aku anak bongsu. Maka aku tak ada adik. So, obviously aku memang tak reti nak main dgn budak2.


Dan kebetulan, aku memang seorang yang serius.. Huhuhuhu.. Tapi budak2 ni (meaning, anak-anak buah aku) memang tak takut kat aku... Huhuhuhu.


Yang paling bongsu akan ketuk pintu bilik aku bila aku duk lepak dalam bilik dan kerjanya adalah bertanya "Dah ada internet ke? Adik nak main game ikan (fishville kat fb)"


Yang tengah pulak gile nak main game. Bagi je apa game kat dia. Dia memang rajin explore dan sanggup tido lewat hanay untuk main game. Budak2 memang cepat belajar dan sangat bersemangat tinggi nak mendapat pengalaman dan pengetahuan baru. Even kamera DSLR pun dia suruh aku ajar dia guna. Handset2 aku (lebih dari 2 handset) pun dijeling2 banyak kali. Tapi sorry, handset tak bole ajar... Bila aku bagi handset lama aku kat mak dia (meaning, kak long aku), dia memang cepat tangkap apa yang aku ajar berbanding kak long aku yang kena take notes... Hehehehehehe


Yang sulung iaitu si kakak, tanya la ape cerita pun kat tv. Dia pasti ingat jadual tayangan lengkap dgn pukul berapa. Huhuhuhu. Dia agak kurang sikit dgn game ikan tapi masih juga berminat untuk join adik2 dia bertekak sape punye giliran nak bagi ikan makan. Huhuhuhu...


AKu? Aku suke surf internet, baca majalah, menjahit baju (dah lama tak buat hobi ni..heheheh), baca blog orang, tulis entry yang ntah apa-apa (contohnya macam entry nih), main game (memang favourite) dan aku suke sangat ambik gambar. Kamera adalah aspek utama dalam pemilihan gadget aku... Dan nampaknya, hobi utama sejak kebelakangan ini, adalah melayan kerenah budak 3 orang ni. Kalo bagi diorang main game, at least diorang tak merayau naik basikal jauh2. Kan bahaya... Baik bagi dia duk umah dan leka main game. At least along bole menarik nafas lega sebab budak2 tu tak buat hal. Tapi insiden2 bertekak sebab potong giliran main game, adik main game lembab, kakak yang suke explore dan berangan nak beli ape bile duit dalam game dah banyak, adik yang kedekut nak share kerusi dgn kakak, si abang yang nak monopoli game dan sebagainya memang tak dapat dielakkan... Budak2... Huhuhuhuhu


Nak tahu apa gadget yang aku gune mcm yang aku cite tadi...? Hmm.. kita cite dlm entry yg lain.
Yang ni sebahagian gambar yang anak buah aku ambik masa merayau kat belakang umah... Aku dah kecikkan resolusinya... :-)
( Pesanan utk anak buahku : Kalo agak2 tak tahu nak jadi apa bila besar nanti, jadi la jurufoto.. Ok gak. Di samping menjadi hobi, bole buat duit... )

Monday, March 1, 2010

MALAM INI...

Malam ni aku cuma rasa macam nak menulis sesuatu.... Kat luar sana, aku bole dengar bunyi guruh.... Harap2 hari ni akan hujan dan akan menghilangkan suasana panas dan juga panas dalam hati aku ni...
Sepatutnya,perjalanan hidup ni adalah mudah untuk di lalui.. Namun kadang-kala kita menjadikannya terlalu complicated.. Dan seterusnya, kita semakin keliru...

Sunday, February 28, 2010

PENJAWAT AWAM...

Isu utama yang dibincangkan berkaitan penjawat awam :
1) Bilangan wanita yang memegang jawatan sebagai pembuat keputusan semakin ramai (dan sangat2 menyaingi lelaki.. kononnya...)
2) Sekarang langkah berjimat cermat, maka kalo ada kursus, makanan yang disediakan tak semeriah dulu...
First of all, aku pernah bekerja dengan boss lelaki dan boss perempuan.. Aku start keje dari bawah hingga la aku dapat jawatan sekarang... Dari segi masalah, keje dgn boss lelaki pun bermasalah, keje dgn boss perempuan pun masalah... Keje dgn anak buah lelaki pun masalah, keje dgn anak buah perempuan pun masalah.. Pendek kata, keje dgn apa jantina pun, masalah tetap ada...
Setiap orang buat keputusan berdasarkan pertimbangan dan logik fikiran masing2. Maka, sama ada lelaki atau wanita, hal jantina tidak memberi apa-apa effect pada keputusan yang dibuat. Kebanyakan lelaki memang tak suke boss wanita, kononnya cerewet. Kalo ko buat keje betul, tak curi tulang, mulut kau baik, takde mana2 boss pun akan marah kau sesuka hati.. Betul tak?
Kalo boss ko lelaki pun, kalo ko keje main2, malas, lembab, tak kompeten, boss mane yang tak marah? So, pokok pangkalnya, tak ada apa-apa masalah... Tak tahu la sape yang rasa terancam sebenarnya... Kalo kita kompeten, letak kat ceruk mana pun, insyaallah takde masalah..
Jangan salahkan sistem merit dan sebagainya... Tak dapat markah tinggi tak semestinya tak baik dan dapat markah tinggi tak semestinya yang terbaik... Dalam kerajaan, kita bukan suke2 bole buat keputusan. Baik boss lelaki atau perempuan, keputuan yang dibuat haruslah demi kepentingan jabatan. Betul tak?
Isu bajet kena potong... Biasa la.. Bukan effect jabatan tertentu jek. Aku yang keje bahagian teknikal pun terasa bahangnya juga. Makanan dan minuman bercatu. Kursus pun internal sebab nak save cost... Dah biasa bermewah sebelum ni time makan, sekali-sekala kawal la sikit.. Kalo menu yang disediakan tak sesuai dgn menu diet anda (atau anda ada masalah kesihatan), cari la alternatif seperti bawak bekal dnan lain-lain. Takkan semua nak harap kerajaan kot..???
Bukan kisah kita ni pegawai kelas A atau tak... Bagi aku, semua penjawat awam, sama je. Semua rasa bahangnya. Bile kita boss (atau pegawai kumpulan A), tak semestinya kita tak bole makan nasi lemak sebungkus sebagai sarapan ataupun makan tengahari dengan nasi putih dan lauk 1 jenis..?
Seriously, aku pegawai kumpulan A dan aku tak kisah pun soal tu... Kita ni dinamakan pegawai kumpulan pengurusan dan profesional, maka letak di mana pun, kita pasti profesional. Bukan hanya jabatan anda, malah semua sektor awam memainkan peranan dalam kerajaan dan negara...
Kita semua berjasa kepada negara. Kita juga perlu di layan sewajarnya. Dan dalam waktu yang sama, apa salahnya berkorban sedikit demi membangunkan negara.. ??? :-)