Wednesday, July 27, 2011

CERPEN : AKU DAN DIA, PART 1

“Sebelum kita teruskan perkahwinan ni, boleh tak kalau saya nak minta sesuatu?”

“Anything u wish for…”

“Boleh tak kalau saya berterus-terang kepada dia tentang perasaan saya selama ni? Sebab saya rasa tak boleh nak move on….”

“Ain pasti dgn tindakan Ain ni?”

“Abang pasti dengan apa yang saya nak buat ni?”

“Asalkan ia mendatangkan kebaikan kepada Ain, abang akan izinkan… Sebab Ain pasti tahu kenapa Ain nak buat macam tu… Abang pun tak nak perkara ni timbul lagi selepas kita kawin. Abang tak nak Ain menyesal di kemudian hari. So, selagi ada masa dan peluang, Ain buat la yang terbaik untuk masa depan Ain…”

“Terima kasih kerana memahami saya….. Thank you so much…”

Suasana sunyi di dalam kereta.

“Tak sangka kan… Akhirnya kau akan kahwin dgn dia…” Dia mula berbicara.

“Hmmm… Memang tak sangka…. Hmmmmm…” Dan kata-kata aku itu terhenti di situ.

“Tapi kau nampak macam lain akhir-akhir ni…. “

“Lain macam mana?”

“Hmmmm…. Kau dah ready ke nak jadi seorang isteri?”

“Kenapa tanya macam tu?”

“Sebab nampak macam ada sesuatu yang kau tak zahirkan…”

“Fikri…. Can I say something?”Aku mula memberanikan diri.

“Sure… Apa dia?”

“Hmmm…. Boleh tak kalau aku nak berterus-terang?”

“Of course… Cakaplah…”

“Well, actually this is hard for me… But I have to say it to you… Eventhough everything will change after this….”

“Macam serius je…”

“Well, maybe this is the first and the last time aku akan serius dengan kau… Who knows, right?”

“What is it?”

“To be honest…. Aku nak mendirikan rumahtangga selepas ni….”

“Tu aku dah tahu….”

“Tapi ada yang kau belum tahu….” Aku cepat-cepat memangkah kata-kata dia.

“Then, tell me…”

“Aku tak nak di buru rasa menyesal selepas aku buat keputusan ni…. So, walau apa pun terjadi, aku tetap kena cakap… Supaya aku tak menyesal di kemudian hari..” Ayat itu tiba-tiba terhenti. Dada aku mula terasa sebak…

“Ain, what is it?”

“Sebenarnya…. Aku sayang kau sangat-sangat….I’m falling in love with you everyday…. Tapi aku tak nak berterus-terang kat ko disebabkan beberapa perkara….”

Dia terdiam tanpa sebarang komen. Suasana kembali membisu.

“Alasan yang pertama, sebab aku seorang perempuan dan aku rasa tak manis kalau aku yang meluahkan perasaan…. Aku malu. Kedua, sebab aku rasa aku ada ego sendiri yang perlu aku pertahankan. Apatah lagi sebab kita dah berkawan agak lama…. Dan yang ketiga…. Oleh sebab kita dah berkawan lama, aku bimbang kalau aku luahkan perasaan aku pada kau, kau akan trekejut dan kita akan mula renggang. Mungkin kau akan jadi tak selesa… So, aku tak nak kehilangan kau… Cuma, hari ni aku perlu luahkan supaya apa yang aku rasa ni tak akan membunuh jiwa aku selepas ni….”

Suasana masih membisu….

“Aku minta maaf banyak2 atas apa yang aku cakap ni. Aku tahu kau cuma anggap aku kawan. Tapi aku memang sayang kau dan cintakan kau sangat2. Perkara ni dah berlanjutan terlalu lama sampaikan aku dah tak ingat sejak bila aku mula sayang kau. Lagipun, aku memang tak banyak kawan lelaki yang betul-betul rapat dengan aku… So, aku nak ucap terima kasih banyak2 kepada kau yang selama ni banyak membantu aku dan banyak mengambil berat terhadap aku. Aku…. Aku… Aku tak tak tahu macam mana nak balas budi baik kau. Aku doakan kau akan lebih gembira dan bahagia selepas ni… Jaga diri baik-baik, ok?” Dan ayat yang terakhir itu, aku lafazkan dengan deraian airmata. Dan aku tak boleh berada di situ lagi. Aku tak mampu nak menatap mata dia. Aku tak berdaya nak memandang wajah dia. Dan aku tak rela berhadapan dengan dia lagi. Aku menjadi selemah-lemahnya. Semua ego yang aku pertahankan selama ini, hilang begitu sahaja.

Suasana ketika itu masih sepi.

Aku membuka pintu keretanya dengan perlahan-lahan. Entah kenapa hati rasa terlalu berat dan kaki seolah-olah kaku untuk menyusun langkah.

Aku kuatkan tekad dan terus pergi tanpa menoleh kepadanya buat kali terakhir. Kerana segalanya harus terhenti di sini. Selepas ini, perasaan ini harus di usir pergi. Demi kebaikan kita semua bersama…

Mungkinkah persahabatan ini berakhir semudah ini? Atau masih bisakah kami bertentang mata setelah segalanya terbongkar? Mampukah aku berhadapan dengannya suatu masa nanti tanpa terselit sebarang rasa cinta ini?

Aku yakin tiada sebarang rasa cinta dihatinya… Kerana dia tak mengejar aku sama sekali… Kerana dia tak menghalang aku dari pergi….

Lantai yang aku pijak, terasa tak seimbang… Seakan langkah kakiku pincang… Dan udara seperti sangat tipis. Seperti aku terperangkap di dalam sebuah ruang vakum.. Dan masa seolah terhenti…

Sedihnya kerana segalanya berakhir seperti ini…. Mungkin di hujung kegelapan ada sebuah sinar cahaya…

Aku masuk ke dalam kereta Amir dengan segera. Amir memang menunggu aku dari tadi kerana dia memberi peluang untuk aku pergi berjumpa Fikri. Amir memandang aku yang sedang menangis. Pada masa itu, aku dah tak mempedulikan lagi ego aku. Biarlah satu dunia menyaksikan aku tewas dalam perasaan sendiri. Sesungguhnya segala yang aku luahkan itu, datang ikhlas dan jujur dari hati… Dan biarkan kejujuran itu memakan diri buat kali terakhir. Kerana kehidupan selepas ini perlu diteruskan tanpa jiwa…

“So, adakah ending macam ni yang Ain nak..? Macam mana kalau dia pun sebenarnya ada perasaan yang sama cuma perlu masa untuk menyedarinya?”

“Tak bermakna apa-apa lagi… Sebab kalau dia betul-betul merasakan saya penting dalam hidup dia, saya tak kan duduk di sebelah abang sekarang ni… Pasti dia dah halang saya pergi masa keluar dari kereta dia tadi.”

“Mungkin dia perlu masa….”

“Saya pun perlu masa… Setelah saya menghabiskan masa yang sangat lama untuk menyayangi dia…”

“Apa yang Ain nak buat sekarang ni?”

“Tolong hantar saya balik… Please…”

Dan sepanjang perjalanan balik itu, hanya radio yang kedengaran meriah. Dalam hati aku, hanya ada rasa pilu…


1 comment: