Monday, December 5, 2011

FROM BANDUNG WITH LOVE... Part 2

Salam cinta dari Bandung...

Pagi ni kami bersarapan di cafe Andelir Hotel dan bergerak ke Tangkuban Perahu. On the way, ada jual arnab (kelinci) di tepi jalan. Tak kurang jugak yg jual nenas n berbagai buah-buahan lain.

Jalan di Bandung kecik dan tak berapa rata. Mengikut ceritanya, Bandung berasal dari tasik. Gunung terbesar, Gunung Sunda meletus beribu tahun dulu dan laharnya menutup aliran alir sungai lalu membentuk tasik. Lama kelamaan, oleh kerana hasil dari cuaca panas, tasik tu kering dan aliran sungai tu dah tak tersekat. So, bandar baru mula terbina...

Tangkuban Perahu berasal dari kisah Sang Kuriang... Raja dan pembantunya, si Tumang pergi berburu di hutan tapi tak dapat hasil. Masa nak balik, terdengar suara bayi. Terdapat seorang bayi ditinggalkan di tepi hutan. Orang dulu2 percaya anak itu adalah pemberian dewa. Diberi nama Puteri Dayang Sumbi dan dibesarkan di istana dan membesar jadi cantik. Ramai pangeran nak kawin dgn Dayang tapi Raja tak bagi. Puteri menenun kain di tepi benteng istana dan tiba2 penenun jatuh dan benangnya terjatuh ke luar benteng. Dia berjanji sapa yg ambik benang tu, kalo lelaki akan dijadikan suami manakala kalo perempuan, jadi adik angkat. Kebetulan si Tumang yg ambik benang tu.

Raja tak bagi puteri dan Tumang kawin. Maka diorang kawin lari ke hutan. Raja murka sebab Tumang membawa lari puteri lalu menyumpahnya menjadi anjing. Malangnya, ketika tu si puteri dah pregnant dan melahirkan bayi lelaki bernama Sang Kuriang.

Bila Sang Kuriang dah besar, dia pergi berburu bersama anjing iaitu Si Tumang tapi dia tak tahu itu adalah bapanya. Puteri (Dayang Sumbi) teringin nak makan hati rusa dan minta Sang Kuriang pergi berburu. Tapi malangnya tak dapat hasil buruan. Sang Kuriang akhirnya mengambil langkah dgn membunuh Si Tumang dan ambik hatinya sebab tak nak kecewakan mak nya.

Bila dah balik, hati tu di masak dan di makan. Dayang Sumbi konpius kenapa Si Tumang tak balik. Dengan berat hati, Sang Kuriang bagitahu mak dia hal sebenar.

Dayang Sumbi terkejut dan marah. Dia melemparkan senduk nasi ke kepala Sang Kuriang dan luka berdarah. Sang Kuriang tak boleh terima dan walaupun ibu dia bagitahu hal sebenar. Dia tak puas hati dan meninggalkan ibu dia dan pergi mencari ilmu. Dia berikrar tak akan balik selagi belum selesai menuntut ilmu. Dia pergi bertapa dan masa berlalu begitu lama sehingga dia lupa dia tentang ibunya.

Dayang Sumbi duduk sendiri di hutan dan pindah ke kampung. Dia juga akhirnya telah lupa tentang Sang Kuriang kerana masa berlalu begitu lama. Dayang Sumbi terkenal sebagai janda cantik yang tak tua dan Sang Kuriang mendapat cerita tu. Sang Kuriang yg da lupa dia ada mak, berhasrat nak memperisterikan Dayang Sumbi. Dia berjumpa Dayang Sumbi dan menyatakan hasrat nak memperisterikan Dayang Sumbi. Oleh sebab muka Sang Kuriang ada iras muka Si Tumang, Dayang Sumbi pun bersetuju.

Suatu hari, Dayang Sumbi ternampak luka kat kepala Sang Kuriang dan dapat tahu itu adalah anak dia. Untuk membatalkan perkahwinan, Dayang Sumbi memerah otak dan akhirnya mensyaratkan Sang Kuriang kena membina sebuah perahu raksasa untuk membawa mereka belayar dalam masa 1 malam sahaja. Sang Kuriang pada ketika itu sudah hebat ilmunya dan ada kebolehan bercakap dgn jin dan dgn bantuan jin, perahu tersebut hampir berjaya disiapkan.

Dayang Sumbi yang kerisauan akhirnya mendapat idea, mengajak wanita2 kampung menumbuk padi beramai2 pada waktu malam dan ayam jantan terdengar bunyi lesung padi tersebut dan berkokok. Dan kokokan ayam tadi di dengari oleh jin dan jin lari kerana takut hari sudah siang. Oleh itu, Sang Kuriang gagal.

Sang Kuriang malu dan bertekad nak gi jauh dan dia sepak perahu tu. Dia menyepaknya hingga terbalik. Dan perahu tu lama kelamaan jadi gunung. Dan dinamakan Tangkuban Perahu bermakna perahu tertangkup.

Dayang Sumbi pula naik ke gunung tersebut dan membunuh diri dan lalu kawasan tersebut menjadi Kawah Ratu.

Begitula kisahnya... Ni la lagenda yg terkenal di Bandung dan Tangkuban Perahu ni terletak di daerah Lembang iaitu kawasan tanah tinggi. Sejuk... Huhu...

Kisah akan bersambung di entry lain ye...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment